Koirankarvan kehräys

Koirankarvan kehrääminen langaksi ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, ja olen usein kuullut ihmettelyjä aiheesta kertoessani. Koiran pohjavilla on kuitenkin loistava materiaali, josta käsin kehräämällä saadaan mitä parhainta lankaa lämpimien neuleiden valmistamista varten.

Kehrään koirankarvat langaksi ilman että lisään siihen muita materiaaleja. Puhdas pohjavilla on sellaisenaan sopivaa kehrättäväksi, mutta mikäli on tarpeen, karstaan karvat ensin. Karstaamisen jälkeen kehrään langat säikeiksi rukilla, jonka jälkeen kertaan ne langaksi. Pesen langan tässä vaiheessa, ja kuivuttuaan ne ovat valmiita lähetettäväksi asiakkaalle.

Millaisesta karvasta voi kehrätä lankaa?

Harjattu pohjavilla on parasta materiaalia koirankarvalangan kehräystä ajatellen. Harjatut karvat on hyvä kerätä paperipussiin tai pahvilaatikkoon jotta ne säilyisivät mahdollisimman ilmavina kehräyshetkeen saakka. Koirankarvoja ei tarvitse pestä ennakkoon, vaan pesen ne valmiina koirankarvalankana.

Trimmattavien ja nypittävien koirarotujen karvat käyttäytyvät eri tavalla kehrätessä. Langasta saattaa tulla pisteliäämpää tai se saattaa huopua helpommin. Trimmattavien / nypittävien koirarotujen karvoista en kehrää lankaa ollenkaan.

Koirankarvan kehräys tilauksesta – paljonko karvoja tarvitaan?

Käsin kehrätessä voidaan hyödyntää kaikki materiaali tarkkaan. Eli mikäli koirankarva on roskatonta eikä sisällä suuria takkuja, 100 g karvaa tulee n. 100 g lankaa. Tarvittava karvamäärä riippuu siis projektisi vaatimasta lankamäärästä. Koirankarvalanka on kuitenkin uniikki tuote, ja langan määrä riippuu jossain määrin myös karvan laadusta. Langan lopullinen hinta määräytyy tuotteen painon mukaan.

käsinkehrätty koirankarvalanka